advies en tips

 

 

Vroeger, in de tijd dat we nog echt strenge winters hadden, maakte je een auto geheel winterklaar. Een en ander had trouwens ook te maken met het feit dat het rollend materieel in die dagen nog niet de allroundkwaliteit van nu had. Het luchtfilter ging in de winterstand, de rubbers werden ingetalkt en er ging een extra dosis antivries bij het koelwater. Tip koelvloeistof
Vandaag de dag is het nog steeds niet onverstandig om even naar de minimale vorstbestendigheid van de (tegenwoordig het hele jaar door gebruikte) koelvloeistof te kijken. Tip accu Houdt u de capaciteit van uw accu in de gaten, want lage temperaturen zorgen ervoor dat uw accu eerder uitgeput raakt dan u lief is. Wie het niet helemaal vertrouwt, maar de accu nog niet wil vervangen, kan startkabels meenemen. Denk erom bij het gebruik van startkabels plus aan plus en min aan min.

Tip airco
De airco in de winter gebruiken klinkt misschien vreemd maar dient af en toe toch aangezet te worden. Zo voorkomt u eventuele schade aan het aircosysteem en werkt bevorderlijk tegen beslagen ramen. Zet nooit de verwarming op de voorruit vol aan als de auto nog koud is. De plotselinge temperatuurovergang zorgt voor extra spanning op het glas, waardoor scheuren en barsten kunnen ontstaan.
Tip snaren, riemen en ruitenwissers
Rubber snaren, riemen en wissers worden door de lage temperaturen harder en zijn daarom eerder geneigd te breken. Controleren op barstjes dus. Zet ruitenwissers los van de ruit, zodat er geen gevaar van vast- vriezen ontstaat. Een stuk karton op de voorruit onder de ruitenwissers is ook zeer effectief.
Tip slotontdooier en grafietpoeder
Bewaar slotontdooier buiten de auto! Grafietpoeder en dergelijke, weggooien! Nooit meer gebruiken, want de sloten worden geruïneerd. Koop een goede ruitenkrabber bijv. een hard vierkant stuk plexiglas. Dit werkt in de praktijk het beste.

Tip parkeren
Parkeer uw auto in extreem koude gebieden in de laagste (eerste) versnelling, trek de (mechanische) handrem niet aan, behalve wanneer dat uit veiligheidsoverwegingen absoluut nodig is. Eventueel vastvriezen kunt u hiermee voorkomen.

 

Tip dieselmotoren
Moderne dieselmotoren verdragen absoluut geen bijmenging van benzine om ‘vlokken’ van de dieselbrandstof tegen te gaan. Normaal gesproken zal dat niet gebeuren, omdat in de koudere maanden speciale ‘winterdiesel’ wordt geleverd, die tegen lagere temperaturen kan. Wanneer de filters toch verstopt raken is het plaatsen van de auto in een verwarmde ruimte de enige remedie. Bij te schrale brandstof kan door gebrek aan smering schade aan de inspuitpomp van het common railsysteem ontstaan.

 

Tip winterbanden
Winterbanden zijn aan te bevelen. De compound (rubbersamenstelling) is wat zachter en dientengevolge is de band minder slijtvast op gewoon warmer asfalt. Het profiel van de band is verder in de regel iets grover en geblokter, waardoor in de sneeuw wat meer grip ontstaat en er dus minder snel doorslipneigingen van de wielen zullen optreden. Een en ander heeft ook tot gevolg dat met name de stuureigenschappen van een winterband iets minder strak zijn. Algemeen geldt dat winterbanden onder 7 graden Celsius al nut hebben. In Duitsland bestaat een enigszins vreemde wetgeving: winterbanden zijn er officieel niet verplicht (ondanks berichtgeving daaromtrent), maar wanneer de dienstdoende politie vindt dat u ze had moeten hebben omdat de weersomstandigheden van dien aard zijn dat u ze zóu moeten hebben, dan kan hij u zo op de bon slingeren. Spikes zijn in de meeste Europese landen (behalve Scandinavië) verboden. Denk aan een goed reservewiel. Een thuiskomer is vaak niet voldoende.

 

Tip sneeuwkettingen
Wie de besneeuwde bergen intrekt moet wettelijk sneeuwkettingen in zijn auto hebben. Oefen thuis bij een lekker najaarszonnetje even hoe ze bevestigd moeten worden. U bespaart uzelf daardoor veel fysieke ellende. Zoek voor u de bergbeklimming begint een vlak stuk weg dit scheelt een boel ellende en frustratie. Vaak wordt in het (vakantie)land met borden aangekondigd waar u uw kettingen kunt omleggen.

 

Tip vakantie met de auto
Wat neemt u mee: extra ruitensproeiervloeistof. Door het strooien gebruikt u waarschijnlijk vaker de ruitensproeier. Vaak is langs snelwegen de vloeistof op die momenten uitverkocht of peperduur. Een extra flacon is geen overbodige luxe. Een plankje voor de krik ter voorkoming van wegglijden. IJskrabber, slotontdooier, niet in de auto laten liggen. In Oostenrijk is een verbandtrommel in de auto verplicht. Een plaid, warme deken of slaapzak. File in de wintersportgebieden is geen uitzondering en een extra deken is dan onmisbaar. Veiligheidsvestjes zijn verplicht (denk aan het aantal personen) Een veiligheidshamer om zo snel mogelijk uit de auto te komen. Bevestig de hamer altijd binnen handbereik en monteer de hamer zoals op de verpakking staat aangegeven.

 

Tip winterbeurt
Een winterbeurt voor uw auto is geen overbodige luxe. Laat uw koelsysteem, vloeistoffen, bandenspanning en profiel, accu, remmen, rubbers, verlichting, sproeiers, ruitenwissers, portieren en v-snaren controleren bij een Bovag garagebedrijf. Ieder jaar heeft Bovag Garage Jacobs & Gouw hiervoor speciale winteraanbiedingen. Vraag ernaar.

Zomertips

 

Tip frisse lucht
In de meeste auto’s zit tegenwoordig een interieurfilter gemonteerd. Voornamelijk in het voorjaar breekt voor veel mensen ook het allergieseizoen aan. De gevolgen zijn rode en tranende ogen, niezen, hoesten enz. Om de lucht te zuiveren van pollen en bacteriën, stof en vuildeeltjes is een interieurfilter of pollenfilter gemonteerd. We kennen twee verschillende soorten filters, namelijk het standaardfilter en het actieve koolstoffilter. Het standaardfilter houdt de bovengenoemde aspecten buiten uw interieur. Om de goede werking te houden van het filter moet dit filter in de regel één keer per jaar vervangen worden.

Het zogenaamde actieve koolstoffilter heeft nog meer mogelijkheden van filteren. Deze houden namelijk ook schadelijke gassen als ozon, benzeen en tolueen buiten het interieur van uw auto. Zo kunt u het ventilatiesysteem in tunnels of in files gewoon aan laten staan. het totale verschil met een standaardfilter is tot zes maal minder schadelijke stoffen in het interieur in vergelijking met de buitenlucht.
Tip hoe heeft u het meeste profijt van uw aircosysteem
In de meeste systemen is de verdamper van het aircosysteem geïntegreerd in de verwarmingsunit. Dit betekent dat de airco het hele jaar door gebruikt kan worden. In de lente en zomer om de temperatuur te verlagen en in het najaar en de winter om de lucht te drogen waardoor beslagen ramen kunnen worden voorkomen.

Een lagere temperatuur en een drogere lucht hebben absoluut een gunstige invloed op het persoonlijk comfort maar ook op de verkeersveiligheid door een alerte en fittere bestuurder. Grote temperatuursschommelingen hebben echter ook grote invloed op het menselijk lichaam. Zomerverkoudheid is veelal daarvan het gevolg. Een gezonde temperatuur in uw auto is daarbij van belang. Het is dan ook verstandig om het verschil met de buitentemperatuur niet groter te laten worden dan zo’n 5 tot 6 graden.

 

Tip jaarlijks onderhoud
Voorwaarde voor een comfortabel werkend systeem is wel dat het systeem schoon is. Als u de airco aanzet kunnen er namelijk micro-organismen door de ventilatie uw auto binnenkomen. Bent u allergisch, dan kunnen deze micro-organismen zorgen voor niezen, hoesten en geïrriteerde ogen. Daarnaast kan er een onprettige geur ontstaan.

De schadelijke stoffen verzamelen zich vooral in het interieurfilter van de airco. Het is dan ook belangrijk dat dit filter elk jaar vervangen wordt. Indien er toch een muffe geur is ontstaan is deze eenvoudig te verwijderen met een speciaal middel hiervoor.

Voor uw airco onderhoud zijn wij graag tot uw dienst met onze airco service.